Blog

Valentijn

De datum om je (geheime) liefde te tonen.

Ook hier in Nederland wordt 14 februari steeds groter gevierd en blijven we even stilstaan bij deze datum vol liefde.
Het is prachtig als je de liefde kunt delen met elkaar. Maar weet jij dat zelfliefde de basis vormt voor het koesteren van liefde voor anderen? Dus, voordat we diepe genegenheid en zorg voor anderen kunnen voelen, moeten we eerst vriendelijk en compassievol voor onszelf zijn.
Voor diegene die geen Valentijn hebben, het maakt niets uit jij hebt jezelf en dat is de juiste basis, de andere helft komt vanzelf 😘
Bij ons in de bak een dag voor Valentijn.
Een zelfstandige ondernemer liefde voor zijn gezin (kinderen) liefde voor familie, vooral zijn broer, liefde voor de zaak (zijn winkel).
Maar de liefde voor hemzelf ontbreekt. Hij herkende zijn eigen volmaaktheid niet.
We gaan even naar de kennismakingssessie. Paard maakt contact maar houdt daarbij wel afstand. Hij loopt daar ook direct weg, maar vlak langs de cliënt. En gaat op een afstand staan kijken, hoofd omhoog, oren naar voren toe en nadat ik dit gedrag van het paard benoem, loopt deze om ons heen (op afstand wel kijkend). Alsof het paard wil zeggen, ik hou jullie in de gaten,……niet op een dreigende manier meer alert.
Ik vraag of hij dit gedrag kan plaatsen in zijn “eigen” wereldje. De oplettendheid, verantwoordelijkheid voor anderen. “Ja” klinkt het volmondig, als mijn familie/gezin het goed heeft heb ik het ook goed. Ik hou niet van ruzie of moeilijk doen.
Paard loopt direct de cirkel van de cliënt in en gaat tussen mij en de cliënt instaan. Ik vraag dan ook of hij dit herkent want ik ben nog niet uitgesproken en het paard staat met zijn achterwerk naar cliënt toe (wel met de nodige meters afstand) oren in zijn nek en trekt zijn achterbeen op en neer. Ik benoem dit als boosheid. Dit herkent de cliënt vanuit zijn jeugd (thuissituatie) zijn ouders maken veel ruzie en hij heeft het idee dat hij er niet echt toe doet, of misschien zelfs dat het zijn schuld is.
Hij vertelt dit in één adem en het paard loopt daar weg en loopt naar hem toe, tikt hem zachtjes aan. Het ontroert hem. Ik geef hem even de tijd samen met het paard.
Dit even een klein stukje uit een coachingsessie met de hulp van een paard.
Zelfliefde gaat om jezelf accepteren en jezelf waarderen.
Wanneer je jezelf accepteert en op waarde schat ontstaat er een stevige basis in jezelf. Eentje waar je altijd weer naar terug kunt keren, op terug kunt vallen, wat zich ook voordoet in je leven.
Happy Valentine ❤️

Een nieuwe start!

Beste lezer,

Daar ben ik weer! Het afgelopen half jaar ben ik veel bezig geweest achter de schermen voor Sensible Coaching, in dit afgelopen half jaar zijn er een aantal dingen veranderd en nieuw bijgekomen. Via dit berichtje op de blog wil ik jullie erop attenderen dat we vanaf vandaag 10-02-2024, weer actief zijn op het YouTube kanaal Sensible Coaching.

Op dit kanaal zullen wekelijks video’s online komen met betrekking tot paardencoaching maar ook over de generatie jongeren van nu, en de problemen waar zij tegen aan lopen. We zullen ook diverse gastsprekers ontvangen uit verschillende werkvelden.

Wij hebben er zin in!

Groetjes,

Marta Bruinzeel en Mirella Vader

Littekens

Je littekens zijn je trauma’s die je niet kunt oplossen of vergeten. Dat maakt ook niet uit want dat maakt jou jij.

Het begon 3 jaar geleden, in oktober 2023 komt zij bij SC.
Een meisje van 17 jaar. Ze liet haar littekens zien niet dat ze dat graag wilde, maar pony Stitch wel. Hij dacht waarschijnlijk dit moet de coach (Mirell) weten.

Ik gaf het niet direct aandacht, ik dacht dat komt straks misschien wel te spraken. Het is zo confronterend, je voelt je zo kwetsbaar, dat ik altijd probeer een juiste opening te maken. Maar een paard denkt daar blijkbaar anders over en is nogal kort door de bocht zullen we maar zeggen.

Het trauma achter de littekens, het verhaal daarachter vind ik nooit het belangrijkste. Dat klinkt misschien heel vreemd, maar ik vind het belangrijk om te weten wat er gebeurt op het moment dat jij, jezelf dit aandoet (zelfbeschadiging). Natuurlijk heeft dit te maken met een gebeurtenis uit je verleden maar die gebeurtenis is geweest en jij blijft jezelf dit aandoen.

Als ik iemand met een litteken zie denk ik meteen aan zelfbeschadiging, terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Maar dat er iets speelde was duidelijk. Stitch nam steeds meer afstand van het meisje, niet omdat hij het meisje niet vertrouwd of omdat hij het meisje niets vond, nee! Een paard oordeelt nooit maar wil iets duidelijk maken.

Ik vraag aan haar of zij haar lichaam kan voelen, hoe voelt jouw lichaam aan? Dit klinkt haar een beetje vreemd, zij antwoord dan ook met” het voelt oké, wel fijn met Stitch”.
Daar ben ik enorm blij om. “Voel jij je ook veilig?”. “Met Stitch wel”.

Stitch veranderde direct qua houding ging achter haar staan, maar met zijn hoofd laag, draaide zijn ogen weg.

“Overlevingsstrategie”

Er komt veel spanning en emoties naar boven, die je aan de buitenkant niet echt ziet. Vaak zie je dat iemand al bepaalde emoties bij zich draagt. Haar handen verdwijnen in de mouw van haar jas en ze kijkt naar beneden. Maar als ik naar Stitch kijk dan zie ik Stitch slikken, er komt zoveel spanning bij zijn nek/schouders dat hij zijn hoofd schuin draagt.

Ik vertaal eerst wat Stitch doet en mij probeert te vertellen, dit koppel ik terug naar de cliënt. Dan vraag ik of zij dit ook zo ervaart. De emoties worden haar te veel en ze duikt letterlijk achter Stitch. Ik zeg haar dat ze alles tegen Stitch mag zeggen en dat hoeft niet tegen mij. Het feit dat zij gaat vertellen (maakt niet uit tegen wie) dat geeft al iets van lucht. Want als ik net een ongelukkige opmerking maak, waardoor die persoon wordt getriggerd. Het is op zo’n moment belangrijk om op zoek te gaan waar de cliënt zich veilig bij voelt om te uiten. En voor het gevoel van de cliënt geeft een dier niet zijn mening. Alles draait om vertrouwen!

We laten het hierbij en sluiten af met een dikke knuffel van Stitch.

Volgende sessie staat voor de kenmerken en emotieregulatie.

Mensen die zichzelf al een tijd beschadigen hebben niet altijd door waarom zij dit doen, het is een gewoonte geworden. Het is daarom belangrijk om eerst met de cliënt het hele proces in kaart te brengen. We gaan terug naar de geboorte.

Met de Cref-methode gaan we kijken de kenmerken en emotie regulerende functie ervan wanneer, wat, waarom.

Waar ben jij geboren (omgeving, gedrag, capaciteiten, overtuigingen en identiteit)?

Oefening:

Er liggen in de bak (praktijkruimte) bordjes op de grond met de basisbehoeften van de mens.

Ieder bordje komt aanbod en ik stel daar een vraag bij. Daar reageer jij op, maar dus ook het paard.

Al snel wordt duidelijk dat haar ouders emotioneel afwezig zijn. Ze zijn er wel maar emotioneel niet beschikbaar. Vooral haar vader en dat terwijl ze daar juist door gezien wil worden. Haar vader zorgt voor de “meeste” inkomsten en is altijd druk. Hij vergeet zichzelf maar ook zijn enige dochter. Dit doet pijn. Op vijfjarige leeftijd krijgt zij een ongeluk met een glas hete chocolademelk op dat moment komt vader eerder uit zijn werk en bekommert zich om zijn dochter. Dit was de eerste keer dat zij aandacht kreeg.

Je denkt misschien nu dat de warme chocolademelk, het ongeluk, de trigger zou zijn. Nee, het heeft te maken met een groot gevoel van onveiligheid en leidt mogelijk tot eenzaamheid en een gemis aan eigenwaarde. Want zonder haar vader voelde zij zich onveilig.

Maar wat zien we terug in de hechting en vaderrol als deze niet goed verbonden zijn. Dan zien we dat jouw mannelijke kant want je vader staat voor de mannelijke kernwaarde zoals daadkracht- grenzen aangeven maar ook ambitie, dat daar een blokkade, disbalans inzit.

Je voelt je gespannen, bent bang voor de mensen en hun meningen en vooral VEILIGHEID in alles.

Het begin van 2024

Woensdag 10 januari

Op de agenda staat een coaching sessie.
Ik ben benieuwd hoe het gaat want heb haar, mede door de feestdagen, lang niet gezien.

Zij komt nu voor de negende keer bij SC.

Er komt een meisje binnen met haar handen uit de mouwen van haar jas, dit valt mij direct op. Ik zie ook een lach op haar gezicht, ook dit doet mij goed.

We gaan eerst aan een kopje thee en om niet direct te beginnen met de vraag: hoe gaat het? Stel ik de vraag of zij Stitch al heeft gegroet☺️

Haar gezicht straalt en zij zegt: jaaaa!

Ze vertelt dat ze wel een terugval had en dat haar begeleider zei: probeer terug te gaan naar de sessie met Stitch. Ze werd rustig en is wel boos geworden maar heeft zichzelf niets aangedaan. De boosheid zit nog wel in haar maar de beschadiging kan zij uitschakelen.

Zij blijft nog in therapie maar de paarden hebben haar in vertrouwen genomen en zij heeft hierdoor weer vertrouwen gekregen. De paarden luisteren namelijk niet naar jouw pogingen om gevoelens en emoties te verbergen of af te zwakken. Zij zijn helpers en gaan direct naar de kern. Hierdoor kunnen we wachtlijsten in de zorg verkorten en onze krachten bundelen.

Als het gaat om emoties en vertrouwen is de eerste hulp van een paard meestal effectiever dan de hulp van een menselijke hulpverlener.

De zelfbeschadiging is een symptoom. Ik zag een meisje staan wat ik in mijn gedachten koppelde aan een meisje dat ik destijds begeleidde in haar gevecht tegen anorexia. SC heeft in 2017 een pilot opgezet voor jongeren met een eetstoornis. Van de 7 jongeren zijn er 2 terug gevallen en 5 jongeren hebben hun eetstoornis onder controle.

Uit internationale cijfers blijkt dat zo’n 17.2% van de jongeren, 13.4% van de jongvolwassenen en 5.5% van de volwassenen zichzelf beschadigt. En dat is na de corona nog meer geworden.

Laat een ding duidelijk zijn meestal is het niet één reden waarom mensen zichzelf beschadigen. Cliënten die zichzelf beschadigen zijn niet bewust uit op zelfdoding. Maar dat geldt niet voor iedereen. ZOEK ALTIJD HULP!

WAT EEN MENS NIET ALTIJD ZEGGEN KAN..,

Waag de Sprong

 

 

Ook wij van Sensible Coaching gaan volgend jaar buiten onze comfortzone. Spannend? Ja zeker! Maar wat is dat nu eigenlijk, buiten je comfort zone treden

 

Het is dat  plekje waar jij je prettig en veilig voelt, en heel spannend is om te verlaten. Ik begrijp dan ook direct jouw gedachten, maar WAAROM ga je dan die spanning opzoeken.

 

Het begint met een vraag die je aan jezelf stelt. Wat zijn jouw doelen? Voor veel mensen geldt dat  zij hun doel niet bereiken omdat zij zich (on)bewust beperken. En blijven hangen in het “normale”.

 

Waag de sprong en ga het onbekende ontdekken want ik weet zeker dat jij meer kunt dan je zelf denkt. Je kunt er zo zelfs achterkomen waar jij uniek in bent. Probeer iets nieuws en maak nieuwe contacten. Op die manier ontwikkel je gedrag, je denken, je voelen en je ontwikkeling naar jouw doelen.

Het is tenslotte jouw leven

 

Sensible Coaching gaat ook een grote nieuwe spannende sprong wagen. Wat gaan we doen? Het nieuwe jaar gaan we jullie live meenemen. We gaan meer online, live jullie meenemen in de wereld van paarden coaching. Zo kan je dus live meekijken hoe een sessie bij ons gaat.

 

In het nieuwe jaar meer hierover

 

 

Durf je comfort zone uit te breiden en krijg opnieuw het gevoel dat je leeft.

 

Zaak Op Poten Symposium

Op 23 september 2023 waren we te vinden op het HBO Dronten voor de Zaak Op Poten dag.
Een dag waarin diverse bedrijven bij elkaar kwamen die werkzaam zijn in het Animal Assisted Interventions (A.A.I) werkveld.
We hebben op deze dag veel mensen mogen spreken en daarmee ook nieuwe connecties gemaakt die nuttig kunnen zijn voor de toekomst.
Een leuke en leerzame dag, zien we jullie volgend jaar weer?
Sensible Coaching
“wat een mens niet altijd zeggen kan..”

Contactformulier

Laat je gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!